История на параваните за баня

Душовете и ваните са неизменна част от съвременната ни представа за баня, без която помещението практически не би имало никакъв смисъл. Знаете ли обаче как се е развила идеята за един по-специфичен интериорен елемент, а именно параваните за баня? 

Както можете да се досетите, дори и в древни времена се е считало, че къпането е относително самостоятелно и уединено занимание, така че дори и в обществените бани е имало опити за изолиране на отделните групи от хора и постигане на усамотение. Кога обаче се появява идеята за обособен стъклен параван за баня и какви характеристики трябва да притежава материалът, от който е изработен? Този и още любопитни факти ще научим от настоящия текст.

Кой и кога изобретява специалното стъкло, от който се правят първообразите на съвременните паравани за баня?

Както може би ни е добре известно, традиционното стъкло не е най-подходящият вариант за изработка на параван за баня, защото не е достатъчно температуроустойчиво и се напуква относително лесно. 

За щастие на модерните любители на класата и лукса обаче, през 1903 година французинът Едуард Бенедикт за пръв път достига по физико-химичен път до стъклената консистенция, която е в основата на параваните. Тя съдържа целулозен нитрат, който именно спомага за коригиране на несъвършенствата и подобряване на качеството и степента на безопасност на стъклото както за параваните за баня, така и за колите и някои домакински уреди.

До 1910 година австрийски химик успява да разработи още по-безопасна формула за стъкло, а Бенедикт стига до извода, че може да подобри качествата на изобретението си, като комбинира поливинилбутирал с двойно стъклено покритие.

Коя е първата компания в световен мащаб, която вижда потенциал в идеята и се захваща с масово производство на паравани за баня?

Откритието на австрийския химик, наречено закалено стъкло, става основата, върху която компания от Охайо стъпва и през 1963 година успешно започва да произвежда първите душ кабини с прозрачни врати и стени, първообразите на съвременния параван за баня. Материалът, от който са направени, е 500% по-здрав от обикновеното стъкло. Впечатляващо, нали?

В хода на годините параваните за баня набират популярност и започват да придобиват различни функционалности като подвижни врати. Основни предимства, които помагат за утвърждаването им, са по-високата степен на безопасност, минимизиране риска от подхлъзване и лесното почистване.

До 1970 година параванът за душ еволюира и в интериорна иновация, която се отличава освен с функционалност, и със запомнящ се и стилен дизайн. Стъклените модели пасват отлично както на класическо обзавеждане, така и на по-смел подход по отношение на мебелирането, така че бързо биват припознати като работещото решение, което дава резултати. 

Каква е съвременната роля на параваните за баня и до каква степен намират място в домовете ни?

Към днешна дата наличието на параван за баня се счита за проява на отличен интериорен вкус и класа, въпреки че на теория всяко средностатистическо домакинство може да си ги позволи. Инвестицията в такова приспособление определено си заслужава, защото е в състояние да придаде съвсем различен облик на помещението и да ни накара да не искаме да напускаме съвършения комфорт и уют на душа или ваната.