Какво да вземем със себе си на почивка

Първото и най-важно нещо, което трябва да вземете със себе си на пътуване, са документи и пари. Това е най-важното нещо в пътуването – дръжте го близо до сърцето си. По-добре е да имате малка дамска чанта или раница, която винаги да носите със себе си и да вземете в ръчен багаж, когато летите.

И така, какво да вземете със себе си на почивка:

Паспорти и техните копия. Като цяло съхранявайте копия на всички документи на вашия телефон, флаш устройство, облачно хранилище / виртуален диск или имейл – но е по-добре да играете на сигурно и да изберете няколко опции наведнъж. Тези копия може да са необходими, ако оригиналите бъдат загубени.
Разпечатки и електронни версии на хотелски/апартаментни резервации.
Разпечатки и електронни версии на самолетни билети.
Печатни и електронни опции за застраховка. Не забравяйте сертификата си за ваксинация, ако се изисква (например, в редица африкански страни няма да бъде разрешено влизане без оригиналния сертификат за ваксинация срещу жълта треска).
Банкови карти (по-добре е да имате няколко карти и сметки на различни банки). Лайфхак: съхранявайте пари в сметки, а не на карти и превеждайте пари чрез интернет банкиране непосредствено преди теглене (за предпочитане с помощта на VPN, ще говорим за това малко по-късно). В този случай, ако картата бъде открадната, тя ще бъде празна, тъй като всички пари ще се съхраняват в сметката.
Малко пари в брой. Парите винаги трябва да са под ръка – и те са във валутата на страната, в която се намирате. Например, по време на нашето пътуване до Мароко, забравихме да обменим еврото, което имахме, за местни дирхами два пъти предварително, поради това, в точния момент трябваше да избягваме да обменим валута – веднъж, късно вечерта в Казабланка, в чейнджърите с посредничеството на полицията, вторият – също вечер, само че този път вече в Сахара близо до границата с Алжир с жителите на селото, в което трябваше да нощуваме.
Малка тетрадка с вашите бележки и бележки, химикалка и молив. Може да се използва за комуникация и договаряне.
Разговорникът също не вреди.
Изтеглете офлайн приложения за карти, като OSMAnd или Maps.Me, на вашия мобилен телефон или таблет. Разберете какви други мобилни приложения могат да бъдат полезни по време на пътуване.
Международна шофьорска книжка и права (пълномощно), както и документи за автомобила, „зелена карта“, свидетелство за регистрация и талон за преглед и др. при шофиране на собствен автомобил.