Класификация на хотелите по звезди

Цената и качеството на хотелските услуги зависи от вида на хотела. За да се улесни определянето на нивото на хотела, беше въведена система за звездна класификация (от една до пет звезди).
Най-общо, такава класификация е, както следва:

Една звезда (Cat D) – хотел с минимум услуги (ежедневното почистване не винаги е включено в тях). Всички стаи са от един и същи тип.
Две звезди (Cat C) – нискобюджетен хотел, също с минимум услуги, но със задължително ежедневно почистване на стаите. Един или два вида стаи.
Три звезди (Cat B) — хотел от среден клас със стандартен набор от услуги: ежедневно почистване, санитарен възел, телевизор, мини-бар или хладилник във всяка стая; на територията на хотела има пералня за гости, басейн, фитнес зала, бизнес център, място за закуска осигурени от хотела. Някои от тези услуги може да не са налични, докато други може да са налични. Наличието на различни видове стаи (единични, двустайни, за пушачи, непушачи и т.н.), както и наличие на собствена електрическа подстанция в случай на извънпланово спиране на тока в града.
Четири звезди (Cat A) – хотел от висок клас, който предоставя всички горепосочени услуги, както и специални (като спа, масажи, наличието на няколко бара и ресторанта, конферентни зали). Цените на стаите в такива хотели са много по-високи от средните.
Пет звезди (Cat De Luxe) – луксозен хотел. Те се отличават с богат набор от услуги, особено ексклузивни (например наличието на частен голф клуб, хеликоптер, многостайни апартаменти с камериерки). На госта се обръща лично внимание, което допринася за отчитането на всички негови желания. Цените за настаняване, както и за допълнителни услуги, в стаите в такива хотели са много високи. Като правило всички известни световни хотелиерски марки и курортни хотели се стремят да попаднат в тази категория. Въпреки разликата в системите, „петзвезден хотел“ винаги се разбира като хотел с най-високо обслужване.