Креатин: неподозирани ползи за здравето

Креатинът е една от най-проучваните и разпространени добавки, за която всеки фитнес ентусиаст е чувал и вероятно оценил ползите и. Тази добавка е напълно безопасна и дори естествена, тъй като креатинът се произвежда естествено от самото ни тяло.

Как ще подобрите здравословното си състояние с креатин

Креатинът е аминокиселина, участваща в много от процесите в организма, но най-вече отговаря за предаването на енергия към мускулите и нервите и мускулните съкращения. Той е най-популярната хранителна добавка сред спортистите, спомагаща нарастването на мускулната маса и повишаването на издръжливостта.

Тя се произвежда естествено от организма или се набавя чрез храната, но при интензивни тренировки тези количества не са достатъчни и може да настъпи дефицит. Дефицитът на креатин е обвързан със следните здравословни проблеми:

  • депресия;
  • мускулна атрофия;
  • множествена склероза;
  • сърдечна недостатъчност;
  • диабет;
  • болестта на Паркинсон;
  • остеоартрит
  • фибромиалгия.

Освен за постигане фитнес цели, креатинът е необходим на тялото за поддържане на доброто здравословно състояние. В Workout.bg можете да намерите разновидности на креатинови хранителни добавки с отлични вкусови качества и множество ползи за вашето тяло.

Ето как може да ви помогне приемът на креатин:

Повишава енергията и тонуса

Основната роля на креатина е в енергийните механизми на организма. Той допълва количеството на аденозин трифосфатът, който играе основна роля във мускулния метаболизъм и лесно се изчерпва при тренировки.

Това улеснява и обмена на вещества и подобрява хидратацията на клетките, което от своя страна повишава тонуса.

По този начин креатинът осигурява по-дълго време за качествена физическа активност и дава възможност за по-интензивна тренировка. По този начин можете да постигнете и по-големи резултати от една тренировка.

Подобрява мускулните функции

Креатинът подобрява и мускулното съкращение, при което основен участник е бързо изчерпващия се аденозин трифосфат. Креатинът не натрупва автоматично мускулна маса, но прави мускулите по-издръжливи и способни да поемат по-голямо натоварване, което води естествено до по-здрави и големи мускули.

Приемът на креатин предпазва мускулите от атрофия и намалява количествата млечна киселина, която се натрупва след тренировка и води до мускулна треска.

Подобрява нервната дейност

Някои неврологични заболявания като епилепсия, Алцхаймер, исхемичен инсулт или болест на Паркинсон се свързват с ниски нива на креатин в организма. Изследвания показват, че състоянието на пациентите може значително да се подобри дори само с приема на това вещество.

Той помага и при наранявания на мозъка или гръбначния мозък и може да предотврати болестта на Паркинсон, като попречи на изчерпването на допамин в мозъка.

Приемът на креатин се свързва и с подобряване на паметта и когнитивните процеси в мозъка.

Понижава кръвната захар

Креатинът подпомага дейността на транспортната молекула GLUT4, която пренася кръвната захар към мускулите. По този начин регулира нивата на кръвната захар и помага на хора, страдащи от диабет.