Най-необичайните подаръци, получени от американски президенти

Подаряването на подаръци е изкуство и мнозина сред нас за съжаление изпускат основната идея, често залитайки в крайности, докато се опитваме да бъдем оригинални. Утешителното е, че това може да се случи на всеки, дори и на лица, които са натоварени с дипломатически отговорности да подбират класически и стилни варианти. 

Сред морето от подходящи и дипломатически релевантни подаръци за мъже, които могат да се подберат, понякога реалността ни изненадва безкрайно. Примери за подобни неочаквани нови придобивки, получавани от именити американски президенти в хода на историята, ще откриете по-долу в текста. 

“Кралският дар” за Джордж Вашингтон

По неведоми за съвременния човек причини Джордж Вашингтон изключително много искал муле. Вярвал, че кръстоската между магаре и кон ще се окаже революционен фактор за земеделието в Америка, защото мулетата са по-здрави от конете. Но придобиването на муле се оказало по-сложно от очакваното, особено след като видът, който Вашингтон искал, се отглеждал само в Испания. За щастие вестта стигнала до краля на Испания, който изпратил на Вашингтон така бленуваното испанско муле. То пристига на 7 октомври 1785 г. и американският президент го нарича „Кралски дар“.

Сиренето на Андрю Джаксън

През 1835 г. фермер от Ню Йорк подарил на президента Андрю Джаксън топка сирене, тежаща 1400 паунда, украсена с надписи и лозунги. В продължение на две години млечното колелот остава във фоайето на Белия дом, но накрая, в чест на празненството за рождения ден на Джордж Вашингтон през 1837 г., Джаксън решава да зарадва аудиторията не с какво да е, а с безплатно сирене. Макар и със забележителни размери, млечният артикул изчезва за по-малко от два часа. 

Слоновете на Ейбрахам Линкълн

През 1862 г. кралят на Сиам предлага на президента на Съединените щати (когото погрешно смята за Джеймс Бюканън, но всъщност е Ейбрахам Линкълн, наследникът на Бюканън) подарък от живи слонове. Предложението идва в компанията на други подаръци, включително меч, снимка на краля и дъщеря му, както и две бивни на слон. Президентът Линкълн учтиво отказва слоновете в писмо от 3 февруари 1862 г. Леко грубо, но някак си разбираемо.

Ръдърфорд Хейс и бюрото Resolute

През 1880 г. кралица Виктория подарява на президента Ръдърфорд Б. Хейс богато украсено бюро, инкрустирано с дървен материал, спасен от британския кораб H.M.S. Resolute. Сантименталното значение на кораба е, че Съединените щати са помогнали за издирването и спасяването му от Северния ледовит океан през 1855 г. Бюрото се задържа в кабинета на президента на втория етаж на Белия дом до 1902 г., когато е преместено в новопостроеното западно крило. Уникалната мебел е акцент в множество известни президентски снимки и все още се използва активно и до днес.

Пандите на Никсън

Когато първата дама Патриша Никсън мимоходом споменава на вечеря в Пекин през 1972 г., че харесва гигантски панди, китайският премиер Джоу Енлай го приема като намек. Скоро след случката решава да изпрати две гигантски панди на семейство Никсън. Накратко, симпатичните Линг-Линг и Хсинг-Хсинг живеят щастливо още две десетилетия в Националния зоопарк на Смитсоновия институт.

Кънките на Джордж Буш

През 2008 г. холандският министър-председател Ян Петер Балкененде подарява на президента Джордж Буш кънки, окомплектовани с предпазители за китките, наколенки и налакътници. Противно на очакванията, това не е най-екстравагантният подарък, даван някога на Буш – челното място в класацията заемат препарираните лъв и леопард, предоставени му от президента на Танзания Джакая Киквете, отново през същата така благодатна откъм подаръци година.

Сърф за Обама

През 2014 г. австралийският премиер Тони Абът опита да демонстрира възхищението си от президента Обама, като му изпрати сърф с впечатляващата големина девет и половина фута, съдържащ знамена на приятелството и президентския печат, плюс чифт черни кожени ботуши. Логическата връзка зад елементите от подаръка остава неясна и към днешна дата.