Основни форми на хранене

EP (Европейски план), BO (само легло), RO (само стая), AO (само настаняване), NO – без храна.

BB (нощувка със закуска) – закуска. Като правило това означава закуска на шведска маса. Вариант на бюфет. Включва както студени, така и топли ястия. Разнообразието от ястия се различава значително в различните страни.

HB (Half board) – полупансион. По правило закуска и вечеря, но също така се предлагат закуска и обяд.

HB + (Half Board plus) – разширен полупансион, с единствената разлика, че освен закуска и вечеря, в цената са включени местни алкохолни напитки.

FB (Пълен пансион) – пълен пансион (закуска, обяд и вечеря).

FB+ (Пълен пансион плюс) – същото като FB плюс безплатни алкохолни напитки през целия ден.

AI (All inclusive) – all inclusive – закуска, обяд и вечеря (шведска маса). Предлагат се неограничен брой напитки (алкохолни и безалкохолни) през целия ден плюс допълнителни хранения (втора закуска, следобеден чай, късна вечеря, леки закуски, барбекю в хотелските барове и др.)
UAI (Ultra All Inclusive) – усъвършенстван AI, с единствената разлика, че на гостите се предлагат не само местни, но и вносни алкохолни и безалкохолни напитки в неограничени количества. По правило се среща в страни като Турция и Египет. Хотелите в други страни рядко използват този термин.
Допълнителни форми на хранене

CB (Continental breakfast) – континентална (френска) закуска. Лека закуска, състояща се от кафе (чай), сок, кифлички, масло и конфитюр. Предлага се по правило в европейските градски хотели. „Кафе + кроасан“ много добре характеризира такива закуски. Минималното разнообразие, но и значителни спестявания при доплащане.

EB (English breakfast) – Английска закуска. Не се различава много от континенталната. Може би ще има препечен хляб и бъркани яйца.