Пет бизнес тенденции от 2022, които се пренесоха в 2023

Последните няколко години се оказаха изключително динамични в световен мащаб. Извънредните здравни мерки, пандемията, деликатното военното положение в Европа, нестабилната политическа обстановка в България са само някои от темите, които оставиха своя значим отпечатък и все още оказват влияние върху ежедневието на обикновения човек.

Все пак, абстрахирайки се от политическата и здравна кризи, си заслужава да обърнем внимание и на някои доста ключови бизнес новини и тенденции, чийто полъх се усеща и през текущата 2023, въпреки че на практика възникнаха по-рано чисто времево.

Онлайн търговията продължава да се разраства постпандемично

COVID-19 настъпи неочаквано и свари доста бизнеси крайно неподготвени за новата изолирана реалност, към която в крайна сметка фирмите някак си успяха да се адаптират. Как по-точно? Чрез дигитализиране, разработване на опции за онлайн търговия и достигане до крайния потребител със средствата на дигиталния маркетинг, а именно през търсачките и социалните мрежи.

Съвсем естествено, мнозина очакваха, че тенденцията към изнасяне на продажбите в Интернет пространството е временна и ще отмине със затихването на заразата, но, някак си не стана така. Напротив – онлайн магазините се утвърдиха като новата норма и все повече и повече бизнеси избират да се дигитализират, макар и вече да няма здравна причина за подобно преструктуриране.

Работодателите са по-склонни да предлагат хибридни и дистанционни позиции на служителите, а повече хора се осмеляват да се пробват като фрийлансъри

Отново вследствие на световната пандемия, множество работодатели се принудиха да проявят гъвкавост и да пуснат персонала си да работи онлайн. Практиката показа, че в общия случай всичко е наред и не следва някакъв драстичен спад на резултатите, нещо повече – пестят се разходи за наем и поддръжка на помещения, както и консумативи. Така че някак си естествено компаниите решиха да запазят статуквото и да продължат да функционират по тази изненадващо сполучлива формула.

А на мнозина измежду служителите работата от вкъщи, характеризираща се с една идея повече свобода и самостоятелност, всъщност доста им хареса и събраха смелост официално да се трансформират във фрийлансъри, които оперират по свой собствен график и правила.

Изкуственият интелект (AI) бавно, но сигурно си намира място в личното и професионално ежедневие

Бумът на ChatGPT е само най-явният пример за изкуствен интелект, който добива масова популярност и бива възприет от широка аудитория. Въпреки че AI винаги е била тема, която вълнува, то някак си едва през последните 1-2 години присъства с такава честота в обществения живот, а перспективата за виртуална реалност и цялостно преминаване в компютърния свят звучи плашещо близо и достоверно.

Устойчивото развитие е все по-актуално

На фона на постоянно изчерпващите се енергийни ресурси, глобалното затопляне и изчезването на все повече биологични видове, идеята за устойчиво развитие и екологичност не е само пожелателно мислене, а задължение на всеки един от нас, независимо дали е човек или юридическо лице.

Защитата на личните данни отново напомня за себе си

Цялото това дигитално присъствие на хората в дебрите на Интернет изкушава все повече и повече технологични гиганти да събират данни за тяхното поведение с рекламни цели. Това повдигна отново и привидно позабравения въпрос за опазване на личните данни и дигитална сигурност.