Топ 4 на най-големите детски площадки в света

Детските площадки са онези интересни и забавни места, изпълнени с атракциони и катерушки, на които се чува непрекъснат смях и шум от стъпки, тичащи нагоре-надолу и покоряващи катерушките.

Знаете ли обаче, че можете да си закупите собствена детска площадка и да си я монтирате в двора, където ще можете да наблюдавате зорко всички дейности?

На другата крайност са големите обществени детски площадки, наричани увеселителни паркове и атракциони, където само за няколко секунди можем да изгубим малчуганите от погледа си.

Нека заедно видим кои са най-големите подобни локации в света, които са неосъзната мечта за почти всяко дете.

Tower Playground в Дания

Своеобразните “кули” представляват умалени копия на петте най-известни паметника на културата в Дания, към които е прибавено оборудване за игра на децата.

Малчуганите не само могат да играят в кулите, но докато го правят, научават повече за тях, което пък превръща парка в своеобразен урок по история. Оборудването се състои в стени за катерене, въжени мостове, пързалки и други традиционни съоръжения.

Много от структурите имат вградени забавни детайли. Например децата могат да бият камбани на върха на църковната кула, докато в съседната сграда могат да ползват микрофонна система, за да правят публични съобщения. Така че спокойно можем да определим Tower Playground като едно наистина интерактивно, образователно и креативно място за игра.

Diana, Princess of Wales, Memorial Playground във Великобритания

Създадена в чест на покойната принцеса Даяна, вдъхновената от Питър Пан детска площадка близо до двореца Кенсингтън насърчава децата да използват въображението си. 

Тя отваря врати през юни 2000 г., като съдържа основно класически елементи като люлки и пързалки, но ги представя по забавен, причудлив начин. Посещенията в парка са безплатни, като в по-натоварените дни се формира сериозна опашка.

Централната част на игровото пространство се формира от масивен дървен пиратски кораб, но това, което прави мястото наистина зрелищно, е броят детайли, които изграждат плавателния съд. Децата могат да поемат управлението на кораба, да използват макари или да се катерят по цялата дървена конструкция, представяйки си, че са истински пирати. 

Blaxland Riverside Park в Сидни, Австралия

Най-голямата детска площадка в Сидни, Blaxland Riverside Park, предлага невероятна гледка към водата и огромни зони за игра, чрез които успешно ангажира вниманието на деца от всички възрасти. Малчуганите се наслаждават на уникалните структури за игра от отварянето на парка през юни 2012 г досега. 

Blaxland Riverside Park обхваща повече от 28 километра терен, така че се подгответе за сериозна разходка. Детската площадка включва интересно проектирани елементи, които се харесват на децата. Най-популярните атракциони са люлките, къщите на дървета, плъзгащи стени за катерене, дори фонтани.

Wallholla в Нидерландия

Впечатляващото при Wallholla е не толкова квадратурата, която заема, а удивителната ефективност при усвояването на вертикалното пространство. Конструкциите на катерушките са високи, предимно от метал, като са обградени от мрежа, която осигурява безопасността на децата.

Дизайнът на Wallholla е изключително иновативен и привличащ вниманието, като оставя впечатление за структура, плаваща в пространството. Въпреки причудливия ѝ външен вид обаче, детската площадка включва и много традиционни елементи за игра като стени за катерене, пързалки, лостове и мрежи за катерене.