Топ 5 неплажни дестинации, които да посетите това лято

Лятото е сезон, който традиционно свързваме с плаж, море, вълни и пясък. И то съвсем основателно – никоя отпуска по това време от годината не е пълноценна без тях.

Все пак обаче, ако случайно имате време да си откраднете още няколко дни лятна отпуска, или просто не сте фен на морето, не губете надежда. Туристическа агенция Александра Травел представя на вашето ценно за нас внимание пет любими неплажни дестинации в България и чужбина, които си заслужава да се посетят.

СПА екскурзия във Велинград

СПА туризмът е един от най-предпочитаните от туристите в България и чужбина, защото дава ненадминати възможности за релаксация и почивка. Принципно можете да се насочите към по-уединен спа курорт в планината, или към такъв, локализиран в близост до населено място.

Традиционна и утвърдена СПА дестинация е Велинград, която предлага на туристите и двата типа места за настаняване: отдалечени и близки до града. Самото място е силно енергийно, спокойно и пречистващо, така че качеството на преживяването е гарантирано. Насладете се на местната хубава храна, любезни хора, както и многобройните културни, исторически и природни забележителности като езерото Клептуза, свещения кръст над града, Исторически музей Вела Пеева (патрон на града), Никуловата църква и още много други.

Винена екскурзия в Старосел

Естествено, като едни истински ценители на хубавото вино, няма как да не помислим за себеподобните и да не препоръчаме хотелската част на винарска изба “Старосел”. Комплексът е една от най-добре оборудваните СПА локации в страната, а близостта на Дионисиевата напитка прави дестинацията още по-примамлива.

Разположен на комуникативно разстояние от градовете София, Пловдив, Панагюрище и Хисаря, Старосел впечатлява с възможността да си организирате перфектната почивка и да постигнете желания баланс от активност и спокойствие. А терапиите с вино и минерална вода няма как да не ви стимулират да се отдадете напълно на изкушението.

Културна екскурзия до Румъния

Румъния, макар и съседна за България, си остава доста непозната за българския турист. Като изключим Замъка на Дракула, естествено. Истината е, че страната предлага разнообразни възможности за културен и исторически туризъм, съчетан с немалка доза нощен живот и динамика.

Дестинации като Букурещ, Сибиу, Алба Юлия и въобще цяла Трансилвания впечатляват с мащаба и развитието си, давайки нагледен пример как се съхранява и поддържа подобно безценно наследство. 

Живописна екскурзия до Истанбул

Истанбул е мястото, където Изтокът среща Запада. Хипнотизиращият метрополис, свързващ два континента, е бил столица на множество империи, което е видимо от забележителности като Света София и двореца Топкапъ. Оживените базари като Капалъ чарши предлагат очарователно и неподправено сетивно изживяване, а красота на Босфора и неговите живописни брегове пленяват завинаги посетителите. Разнообразната кулинарна сцена на града е изкушение за вкусовите рецептори с невероятната улична храна и ресторанти от световна класа.

Естетска екскурзия до Италия

Италия, страната на романтиката и изкуството, е неустоима дестинация, която пленява туристите. Исторически съкровища като могъщия Колизеум в Рим, произведенията на Леонардо и Микеланджело, изящните канали на Венеция ни позволяват да надникнем в бита на величествени древни цивилизации. Кулинарните изкушения на италианската кухня – от ръчно приготвена паста до автентична пица – също са солиден аргумент сами по себе си.