10 правила за безопасност, които родителите трябва да кажат на детето си

Колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно е да го пазим. Той пораства, започва сам да ходи на училище и на допълнителни часове, намира нови познати. Как да накараме вашето бебе да израсне като отговорен, независим и внимателен човек, който се грижи за собствената си безопасност? Предлагаме ви няколко съвета.

1. Не посочвайте върху вещите на детето неговото име, фамилия и телефон. Не е нужно да пишете неговите данни върху куфарче, контейнери за храна, тетрадки. Когато непознат се позовава на бебето по име, той ще предизвика съчувствие и ще може да го манипулира. Ако се страхувате, че някой предмет на вашия син или дъщеря ще бъде загубен завинаги, тогава е по-добре да напишете своя телефонен номер на него.

2. Забранете на детето да се качва в колата с непознати. Дори и да кажат: „Мама ме помоли да те взема“. Обяснете на детето си, че това е изневяра и че трябва да се отдалечите от този човек възможно най-бързо. Също така, ако колата се забави близо до детето или се движи бавно зад него и шофьорът вика нещо на детето, тогава го научете бързо да върви в посока, противоположна на движението на колата.

3. Създайте парола, която само вие и вашето дете ще знаете. Често измамниците прибягват до трика „Познавам баща ти/мама/баба”. Ако всъщност помолите някой, когото познавате, да вземе детето ви от детска градина или училище, тогава му кажете паролата, чрез която бебето може да идентифицира правилния човек. Паролата трябва да е неочаквана, например „бодлива диня“.

4. В съвременния свят на дигиталните технологии родителите имат отлична възможност да знаят къде се намира детето им. Инсталирайте проследяващо приложение на телефона му, което показва мястото на присъствие на детето и размера на таксата, останала на мобилния му телефон

5. И отново за джаджи. Купете устройство с паник бутон за вашия син или дъщеря. Може да бъде часовник, ключодържател, медальон (за момиче). Тогава, в случай на спешност, сигналът от бутона ще отиде при вас и/или полицията.

6. Научете детето си, че ако непознат човек го хване за ръка, тогава трябва да започнете да крещите „Не го познавам!”, „Бях отвлечен!“, „Помощ!“ Обяснете, за да привлечете вниманието на минувачите, като хапете, драскате и тропвате.

7. Вашето мъниче трябва да знае, че някои хора лесно могат да спечелят и да вдъхват увереност. Затова трябва да прекратите разговора с непознати след максимум 8 секунди комуникация. А разстоянието между високоговорителите трябва да е около 2,5 метра, за да не попадне непознатият в зоната на комфорт на бебето.

8. Научете детето си да не се вози в асансьор с непознати хора. Ако някой го помоли да влезе, тогава нека отговори, че чака родителите си.

9. Ако детето остане само вкъщи и на вратата звъни, кажете му, че трябва да отговорите „Татко е зает, не може да дойде в момента“. Дори човек отвън да се представи като съсед, водопроводчик или куриер, детето трябва да знае – не можете да отворите вратата. Ако външен човек предприеме активни действия, тогава бебето трябва незабавно да ви се обади.

10. Вече дори шестгодишни деца сърфират в интернет и общуват в социалните мрежи. Предупредете сина или дъщеря си, че виртуалните приятели не винаги са тези, за които се представят. Обяснете му, че Маша, на 8 години, може да се окаже Сергей Виталиевич на 40 години. Опасен човек може да води безобиден разговор. Кажете на детето си, че не можете да напишете адреса и телефонния си номер в интернет, да изпратите снимки или да кажете къде и в колко часа обича да се разхожда.