7 любопитни факта за Рататуи

Рататуй е зеленчукова яхния от бедни южняци, днес е спечелила любовта не само на французите, но и на целия свят.

1. Думата „рататуй“, според Историческия речник на френския език, се споменава за първи път през 1778г. Състои се от две части: рата – „храна“ и туй – „микс“.

2. Смята се, че класическата рецепта за рататуй (лук, цветни чушки, тиквички, патладжани и домати) се появява за първи път в Ница в края на 19 век, но историята не е запазила нито името на готвача, нито точното име. на ресторанта. Как да нарежете зеленчуците правилно – на кръгове или кубчета – няма консенсус. Всичко зависи от времето, което сте готови да отделите за готвене. Кубчетата се готвят по-бързо.

3. Предшественикът на рататуй е ястие, наречено „boemien de legum“, което може да бъде свободно преведено от френски като „цигански зеленчуци“. В продължение на няколко века се приготвяше от бедни селяни в Южна Франция: в Лангедок и Прованс. Зеленчуците растяха бързо и изобилно под горещото южно слънце.

4. Въпреки че рататуйът се смята за зеленчуково ястие, някои домакини в Лангедок добавят към него парченца пушен бекон (лардон) за ситост, точно както в съседна Испания в гаспачо често се слагат парчета месо или свинска мас.

5. От „рататуй“ – рататуй – идва жаргонната дума рата. Това означава не много висококачествена смес от продукти. Френските войници през 19-ти век са използвали думата „рата“, за да обозначат месо със зеленчуци или просто претоплени остатъци от храна.

6. Ястия от патладжан, тиквички, чушки, свързани с рататуй, се приготвят в цялото Средиземноморие. В Испания го наричаха „писто“, в Каталуния – „samfaina“, в Страната на баските – „piperad“, в Турция – „imam bayaldy“, в Италия – „caponata“.

7. В рецептата за рататуй Лангедок, за разлика от провансалската, има много доматен сос. Доматите идват в Лангедок доста рано, в края на 16 – началото на 17 век, от съседна Испания. И оттук те вече са пренесени във френската столица в самия край на 18 век. По време на Френската революция на мода влиза яркочервен доматен сос, напомнящ кръв. Някои имигранти от Южна Франция по това време направиха състояние от доставката на домати, които тогава се наричаха или зеленчук, или плод. Затова френските готвачи често използвали домати за приготвяне на десерти, по примера на италианците.