Асиметрия на лицето

В тази статия ще се опитаме да разберем някои от свойствата на структурата на човешкото лице и защо има толкова много хора, които не харесват собствените си снимки, и какво да правим с това?

Свойството на човешкото лице, което ни интересува в тази статия, е, че при повечето хора лявата и дясната страна на лицето не са напълно еднакви и също са леко асиметрични.

Лицева асиметрия на Ейбрахам Линкълн.

Асиметрията на човешкото лице е много ясно видима на известната снимка на Ейбрахам Линкълн (той имаше особено несиметрично лице). Всъщност тази снимка е направена точно пред лицето на Линкълн, въпреки че торсът му е леко завъртян. На първата снимка виждаме оригиналната снимка, на втората – нейното огледално отражение, на третата – лицето на Линкълн, съставено от двете му леви половини, на четвъртата – от две десни. Последните две снимки особено ясно илюстрират описания ефект. По-долу е резултатът от същите операции с женско лице. Гримът крие асиметрията на лицето, така че този ефект е по-малко забележим, но въпреки това очевидно присъства, тъй като последните две снимки все още са значително различни.

Асиметрия на женското лице.

Хората са толкова свикнали с това явление, че дори може да им се стори леко неестествено да имат абсолютно симетрично лице на друг човек, ако срещнат такова нещо. С оглед на големия ни навик на асиметрия в лицата на всички наши познати и непознати, ние дори не забелязваме тази разлика между лявата и дясната страна на човешките лица, или по-скоро не й придаваме никакво значение.

Но това явление все още се проявява по много интересен начин. Факт е, че хората най-често се виждат в огледало, където лицето им се отразява отляво надясно, и свикват с „огледалния“ си вид. Но всички други хора и камери виждат хората истински, без огледално отражение.

Поради асиметрията на лицето картината, която хората виждат в огледалото и това, което виждат другите хора и камери, са различни. Така на снимка човек вижда себе си като реален човек и то в огледало, отразено отляво надясно. Появата на човек в огледалото му е по-позната, следователно, гледайки снимката му, почти всички хора несъзнателно забелязват „нещо не е наред“ и го възприемат като „грозно“.

Поради това повечето хора не харесват изображенията си на снимката. Въпреки че в действителност това е само въпрос на навик, защото в действителност хората на снимката, в действителност и в огледалото са еднакво красиви. Всъщност няма обективни или дори субективни причини да се разглежда например образът на Линкълн на първата снимка, по-красив, отколкото на втората. Огледалното отразяване на която и да е картина не променя нейната красота.

Освен това за други хора образът на определен човек, когото познават на снимката, изглежда познат, което означава, че те са толкова красиви, колкото е човекът в действителност, защото други хора и камери виждат истинския човек еднакво правилно.

За непознатите изобщо няма разлика какво виждат на снимката на друг човек, защото все още не са свикнали с външния му вид. Например за нас, които четем тези редове, първата и втората снимка на Линкълн са едни и същи от естетическа гледна точка, въпреки че самият той, свикнал с огледалния му образ (т.е. с втората снимка), очевидно е възприел истинските му снимки (първата снимка) като много „грозни“ изображения.

Но какво ще стане, ако все пак искате да започнете да се харесвате на снимката? Тук има две рецепти:

Обърнете снимките си отляво надясно. Ще се видите познати и ще харесате снимката си. Но този метод има много голям минус: само вие ще харесате тази снимка, защото останалите ви приятели внезапно ще ви видят отразен за тях и вече те от своя страна ще почувстват „нещо не е наред“ и „грозно“, те са свикнали да те виждат на снимката и в действителност еднакви и истински. Ето защо е по-добре да запазите тези снимки за себе си и да публикувате оригиналните версии на снимките в социалните мрежи.
Не се гледайте в огледалото, вместо това си направете селфи. В този случай постоянно ще виждате себе си като истински и постепенно ще свикнете с истинския си образ и ще започнете да харесвате вашите снимки, на които отново сте изобразени като истински.

Вашият коментар