Как да накараме водата да спре да провежда електричество?

Всички знаем, че водата е добър проводник на електричество. Поради тази причина, например, не можете да плувате в гръмотевична буря, не можете да работите с електрически уреди с мокри ръце и т.н. Но дали водата наистина провежда електричество?

Всъщност не водата провежда тока, т.е. не водни молекули, а различни примеси, съдържащи се в нея, по-специално йони на различни минерални соли. Водата е отличен разтворител, следователно в природата много различни примеси винаги се разтварят във вода, което води до факта, че водата в естественото си състояние на Земята винаги провежда ток.

Но съвременните технологии, ако е необходимо, правят възможно пълното пречистване на водата от всички примеси, оставяйки само молекулите на самата вода в нея. Водата, пречистена от примеси, се нарича дестилирана. Така дестилираната вода почти не провежда електрически ток, а вместо това е добър диелектрик. Дестилираната вода се използва широко в инженерството, медицината и индустрията и се произвежда в големи количества. Можете дори да го закупите в автомагазини и аптеки.

Не разчитайте обаче твърде много на факта, че водата е пречистена и следователно не трябва да провежда електричество. Факт е, че дестилираната вода изисква специално боравене, в противен случай много бързо отново ще разтвори много примеси в себе си и отново ще стане проводник. Така че в ежедневието няма да можете да поддържате водата толкова чиста твърде дълго, че да не провежда електричество.

Всичко това означава, че мерките за безопасност при работа с електрически уреди и устройства все още не могат да бъдат нарушавани. Не забравяйте, че водата, която можете да срещнете в ежедневието, винаги има примеси и следователно е добър проводник на електрически ток.

Вашият коментар