Най-известния носорог на 18 век

И сред носорозите има истински звезди. Един от тях беше женски индийски носорог на име Клара. През живота си тя посети много градове в Европа – повече от всеки друг съвременен турист – навсякъде е посрещната от изумени и благодарни зрители.

Дълго време жителите на Стария свят знаеха за съществуването на носорози само от разказите на пътешественици, посетили мистериозните източни земи. Те искали да покажат носорога на Европа през далечната 1515 г. – и смелите португалци дори успяха да доставят животното в Лисабон. Въпреки това, докато бил транспортиран до Рим, за да го покаже на папата, корабът с носорога попаднал в буря и потънал. Немският художник Албрехт Дюрер, от разказите на няколко свидетели, се опита да изобрази носорог на хартия. Европейците бяха доволни от този модел през следващите векове.

След провала от 1515 г. носорози са докарани в Стария свят още 3 пъти, но по различни причини всички тези опити завършват неуспешно. Докато накрая, през юли 1741 г., индийски носорог на име Клара пристигна в холандския пристанищен град. Кой би си помислил, че след като стъпи на европейския континент с могъщата си лапа, Клара ще стане причина за „манията на носорогите“, която обхвана цяла Европа през следващите два века.

Клара е родена през 1738 г., майка й е убита по време на лов, а малък носорог е осиновен като забавен и необичаен домашен любимец от собственика на холандската източноиндийска компания. Вярно е, че след известно време Клара, както се наричаше малкото, престана да се побира в къщата и тя беше продадена на капитана на холандския кораб Ван дер Меер.

Дълго пътуване от Индия до Холандия и накрая един необичаен звяр е представен на изумената публика по улиците на Ротердам. Виждайки обществения интерес към животното, Ван дер Меер решава да продаде кораба си и да поеме риска да вземе носорога на обиколка из Европа.

Транспортирането на животно, тежащо повече от два тона, беше наистина голямо приключение за онова време. За да осигури на животното всичко необходимо, бившият капитан трябваше да наеме екип от 165 души!

Както вече е известно, предишни опити за контрабанда на носорози из Стария свят завършиха с неуспех. Единият от тях почина от болест, а другият беше убит в самото начало на пътуването – след като животното преобърна кралската карета. Ван дер Меер взе предвид грешките на своите предшественици и взе всички необходими мерки за сигурност: ветеринарен лекар беше постоянно до Клара, даваха й само прясна храна, никога не прилагаше физическо насилие и винаги беше транспортирана в покрит вагон, теглен от 8 коне.

Обиколката на Клара в Европа премина през Холандия, Свещената Римска империя, Британската общност, Швейцария, Франция, Италия, Дания, Чехия и Англия. По пътя си носорогът посети стотици градове и села, предизвиквайки вълнение навсякъде.

Докато Клара беше отседнала в един град, организаторите усилено рекламираха предстоящото пристигане на екзотично животно в друг. И богатите, и бедните идваха да видят носорога.

Невероятният спектакъл толкова впечатли хората, че в творчеството на 18 век може да се проследи един вид „мания на носорога“: Клара е изобразена в картини, фрески, барелефи, може да се намери и под формата на скулптури.

Световноизвестният носорог умира от старост през април 1758 г. в Лондон. Клара е живяла дълъг, щастлив и може би най-интересния живот на носорог, който може да си представим.

Вашият коментар