Тридесет невероятни факта за всичко

Може да сте чели много интересни неща, но вероятно има нещо друго, което може да ви изненада. Тази статия съдържа 30 интересни и достоверни факта от биологията, историята, географията, физиката и други науки, които определено няма да ви оставят безразлични.

И така, знаехте ли, че:

Расте ли кашу на ябълки?.. В този случай ябълката е фалшив плод, а върху нея расте орехът.
А какво да кажем за факта, че гъбите са по-близки по генетично сходство с животните, отколкото с растенията. Общият прародител на гъбите и бозайниците е живял (съществувал) по-късно от общия прародител на гъбите и растенията.
Освен това дърветата всъщност растат от въздуха, а не от почвата. Да, те получават минерали от почвата, но въглеродният диоксид идва при тях от въздуха. С помощта на слънцето се разлага на кислород и въглерод, които заедно с водата изграждат самото дърво.
Езерото Superior (което се намира в Северна Америка на границата между Съединените щати и Канада и е най-голямото и най-дълбокото в системата на Големите езера) има толкова много вода, че може да покрие и двете Америки със слой от 30 сантиметра.
Във видимата вселена има повече звезди, отколкото пясъчни зърна по всички плажове на Земята.
В човешкия мозък има над 125 трилиона невронни връзки. Същият брой звезди ще се поберат в 1500 галактики с размерите на Млечния път (Млечният път е галактика, която включва Слънчевата система).
Всеки атом е 99,99% празнота, така че почти цялата вселена е твърда празнота, включително човешкото тяло и всички обекти около нас.
Човешкото тяло непрекъснато подменя клетките си. На всеки десет години се обновява изцяло. Така сега имате с вас, само преди десет години, не повече общо, отколкото с всеки друг човек (в чисто материален план, разбира се, имам предвид).
В същото време тялото ви има повече бактерии, отколкото собствените си клетки (по брой). Но общата маса на бактериите в човешкото тяло е само няколко килограма.
Краката на водното конче се използват за кацане (кацане), но не са подходящи за ходене (движение по повърхността).
Мъжката риба клоун може да смени пола, ако в популацията им няма женски.
Но акулите са обратното. Ако женската акула не може да намери мъж за дълго време, тогава тя е в състояние да се оплоди. Въпреки това, акулите все още предпочитат да „използват“ мъже за това. В този случай се осигурява по-голямо генетично разнообразие на вида, което допринася за оцеляването му.
И някои видове акули не са в състояние самостоятелно да изпомпват въздух през хрилете, така че почти винаги са принудени да плуват, така че самата вода да тече през хрилете в насрещна струя.
Подобно на годишните пръстени на дърветата, концентричните пръстени върху щитовете на черупката на костенурка могат да кажат възрастта й.
По време на изграждането на египетските пирамиди през III хилядолетие пр. н. е. около 30 милиона души са живели на цялата Земя. В момента населението на Земята се увеличава годишно с приблизително 80 милиона души.
Египетските пирамиди са били толкова древни за жителите на древния Рим, колкото самата Римска империя е за нас днес.
Някои от пътищата в Италия, построени още по времето на Римската империя, все още обслужват хората редовно, като не изискват абсолютно никакъв ремонт и поддръжка.
Четейки този интересен факт, най-накрая започвате да дишате съзнателно, а това не се случва толкова често в живота.
Повечето алкохолни напитки съдържат всичките 13 минерала, които са жизненоважни за хората.
В същото време около 1% от световното население в момента е в състояние на крайно опиянение.
Средно обикновен жител на Земята през целия си живот изминава разстояние, достатъчно, за да обиколи Земята три пъти.
Най-продаваният артикул в историята в момента е кубът на Рубик, който между другото има 43,252,003,274,489,856,000 възможни различни конфигурации.
Произволно разбъркано тесте от 52 обикновени карти за игра ще съдържа тези карти в ред, който никога не е бил подреждан никъде преди. Факт е, че броят на възможните комбинации от подреждането на карти в тестето е равен на факториала на числото 52, а това е много, много, приблизително 8∙1067. По този начин, вероятността да се повтори една от комбинациите за подреждане на карти, която се е случила в миналото, е незначителна (освен ако повтарящата се комбинация не е съзнателно възпроизведена).
Кислородът е необходим за горенето, а водородът е горим газ, но заедно те образуват вода, която не само не гори, но и е в състояние да гаси пожар.
Преди изобретяването на гумата, писането с молив и рисунките са били изтривани с хляб.
Фъстъченото масло се превръща в диаманти под невероятно високо налягане.
Ако крещите на чаша в продължение на 10 години, тогава получената звукова енергия трябва да е достатъчна, за да заври вода в нея (жалко е, че загубата на същата енергия по време на такова кипене, свързана с топлообмен с околната среда, няма да позволи чаша, за да се затопли дори).
Колкото и странно да е, но мозъкът се е измислил сам неговото име (т.е. думата „мозък“), а учен, който изучава структурата на атомите, не е нищо повече от атоми, които се опитват да разберат тяхната структура.
Звук може да се види. Взривната вълна, генерирана от голяма експлозия, може да компресира въздуха до такава плътност, че да хвърли пълна сянка.
Учените все още не са разбрали каква е физиологичната причина за прозяването. Според една теория, когато се прозява, човек получава голяма порция кислород, с липсата му в организма. Според друга, прегрят мозък по този начин намалява температурата си. Но нито една теория не е категорично доказана. Все пак е абсолютно статистически доказано, че прозяването е заразно. Човек е по-склонен да се прозява, когато види някой да се прозява или когато чуе някой друг да се прозява, например по телефона.

Източник: https://rekordiori.com

Вашият коментар